Pilates - mitä se on?

Pilates hjälper både män och kvinnor att utveckla sin egen idealiska styrka, uthållighet och hållning, utan överdriven stress på leder eller muskler. Både motionärer, idrottare och andra idrottsproffs har nytta av Pilatesmetoden. Det låter dem förbättra sin hållning och kroppskontroll. Pilates är perfekt för kardiovaskulär (aerob) träning, sport eller rehabilitering. Pilates hjälper till att stärka kroppen, ger vitalitet och ökar rörligheten.

Pilatespionjären Joseph Pilates och Mind&Body-övningarna han utvecklade är designade för att stärka de svaga och utmana de starka. Styrkan med Pilatesmetoden är att övningarna fokuserar på de (posturala) musklerna som håller kroppen balanserad och stödjer ryggraden och hållningen. I synnerhet pilatesövningar lär ut vikten av andning, vikten av spinal balans och förstärkning av de djupa kroppsmusklerna och magmusklerna.

Kraften i Pilatesrörelser är baserad på sex principer som styr träning: precision, fokus, koncentration, kontroll, flöde och kontrollerad andning. Hörnstenen i pilatesträning är att utveckla styrka, uthållighet, rörlighet, kroppskontroll och kroppsmedvetenhet.

Fördelarna med Pilates

Bevisade fördelar med Pilates inkluderar:

 • starkare men lättare muskler (mindre massa, mer rörlighet)
 • förbättrar hållningsrelaterade problem
 • ökar muskelstyrkan, stärker kroppen och ökar rörligheten i armar och ben
 • hjälper till att minska skador
 • förbättrar den funktionella konditionen, rörligheten ökar
 • balanserar styrka och flexibilitet
 • öka kroppsmedvetenheten
 • ingen hård belastning, fogvänlig
 • övningarna kan skräddarsys för en rehabilitator eller en elitidrottare
 • kompletterar andra träningsformer
 • förbättra prestanda i andra sporter som golf, löpning, triathlon, skidåkning, skridskoåkning, etc.)
 • utvecklar balans, koncentration, koordination och blodcirkulation

Pilates för ryggproblem

När grunderna är fixade har hållningen och spänningen i leder och muskler förbättrats. Detta är en av anledningarna till att Pilates ofta rekommenderas för personer med ryggproblem. Rörlighet och flexibilitet ökar, och muskelfasthet och balans utvecklas med regelbunden träning. Med regelbunden pilatesträning kommer du att märka en ökning av muskelstyrka, flexibilitet, rörlighet, balans och kroppskontroll, samt en minskning av rygg och andra allmänna smärtor och påfrestningar. Det rekommenderas att det är övningar minst två eller tre gånger i veckan.

Pilates för rehabilitering och återhämtning

Pilatesmetoden är ett sätt att röra sig och göra övningar som kan appliceras på olika skador, sjukdomar och tillstånd. Med rätt sorts pilatesträning kan du bidra till en snabbare återhämtning från skador, eftersom personen redan har en stark fysik. En av pilatesinstruktörernas viktigaste uppgifter är att hjälpa klienter med smärtlindring och att bibehålla den dagliga funktionsdugligheten. Pilates kan hjälpa mot kronisk smärta, eller andra liknande åkommor, såsom rygg- och nacksmärtor, skolios, spinal reumatism, MS, osteopeni/benskörhet och artrit, samt de som återhämtar sig från bröstcancer.

Pilates för idrottare

Pilates förbättrar prestationsförmågan i olika sportaktiviteter – det hjälper dig att åka bättre skidor, förbättra ditt golfsving, springa snabbare och cykla längre. Det är en utmärkt form för att förbättra prestanda och hjälpa till att hålla formen utan skador.

Oavsett om du är en professionell idrottare eller en hobbyist kan du dra nytta av Pilatesmetoden. Pilates är en motståndsbaserad träningsform utan påverkan, där ledspänningen är försumbar. På så sätt är Pilates ett säkert, mångsidigt men effektivt sätt, oavsett dina atletiska mål.

Grundprinciperna för Pilates

I balansens kärna

Pilatesmetodens övningar består av balansövningar. Kärnan i verksamheten består av träning av många olika muskler som påverkar funktionen av ryggrad, höfter och axlar. Viktiga muskler gör det möjligt att stå, gå, springa och nysa. Starka muskler fördelar viktbelastningen på ett balanserat sätt och skyddar ryggen genom att förbättra hållningen.

Samtidigt tonar och stärker Pilatesmetoden kroppen.

Kvalitet över kvantitet

Pilatesrörelser är exakta och kontrollerade. Att kontrollera rörelsernas korrekthet och noggrannhet är viktigare än antalet repetitioner. Till exempel motsvarar tio korrekt upprepade magmuskelrörelser 100 sit-ups gjorda i en dålig position.

Kroppskontroll

Pilates lär dig att kontrollera din egen kropp så att det går att identifiera rätt muskel för en viss rörelse. Detta i sin tur tränar musklerna för att stödja lederna och stärka kroppen vilket leder till bättre hållning. Det är därför Pilates kallas en träningsmetod för kropp och själ.

Pilates förebygger skador i din valda sport genom att se till att lederna och kroppen är i balans.

"Det är sinnet självt som bygger kroppen".

Joseph Pilates